Svenskt ambulansflyg får beröm

2007-04-10 13:07  

Det nationella ambulansflyget, som utvecklats sedan 2001, är en mycket viktig resurs. Det slår Krisberedskapsmyndigheten fast.

Det svenska nationella ambulansflyget SNAM ska användas vid kriser både i Sverige och utomlands. Inom tolv timmar ska ett vanligt trafikflygplan av typen Boeing 737 kunna omvandlas till ett ambulansflygplan.

Utvecklingen påbörjades 2001 efter att den tragiska diskoteksbranden i Göteborg 1998 visat att Sverige inte hade tillräcklig kapacitet på ambulansflyg. Projektet drivs av Luftfartsstyrelsen tillsammans med Socialstyrelsen, Västerbottens läns landsting samt SAS.

Pengarna fördelas av Krisberedskapsmyndigheten, KBM, som nu har gjort en fördjupad utvärdering av projektet. Myndigheten konstaterar bland annat att det nationella ambulansflyget är en mycket viktig resurs för svensk krisberedskap.

- Personal och utrustning från SNAM-projektet användes till exempel i samband med flodvågskatastrofen i Sydostasien december 2004 och vid evakueringen av svenskar från Libanon sommaren 2006, säger Maria Wahlberg, utredare på KBM, i ett pressmeddelande.

Myndigheten lyfter fram flera påtagliga effekter av projektet. Dels kan flygtransporter med intensivvård kan med kort insatstid skaffas fram, dels kan man genomföra mindre avancerade sjukgransporter och evakueringar. Man har även utvecklat ny teknik för intensivvård under flygtransporter, bland annat en intensivvårdsbår.

Fast projektet har blivit dyrare än beräknat, delvis på grund av oförutsedda utgifter för utveckling av just båren med dess infästningar och syrgasutrustning. År 2002 budgeterades 18 miljoner kronor till projektet. I fjol hade hela 29,3 miljoner förbrukats. Projektet är ännu inte avslutat och KBM kan därför inte säkert säga vad den totala kostnaden kommer att uppgå till.

Myndigheten tycker dock att det är olyckligt att civila och militära myndigheter inte lyckats samarbete när det gäller ambulansflyget. Försvarsmakten har exempelvis valt att upphandla en annan intensivvårdsbår, konstaterar KBM.

Charlotta von Schultz

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer