Svenskar bygger kroppsdelar med nanoteknik

2009-11-03 12:44  

Forskare ska bygga ögon, öron, och nerver från botten upp. Med hjälp av nanoteknik ska skadade kroppsdelar repareras. 17 miljoner euro delas ut i bidrag till åtta europeiska nanomedicin-projekt.

Två av projekten leds av svenska professorer. May Griffith vid Linköpings universitet leder ett projekt där man försöker reparera skadade ögon. På en byggnadsställning av nanomaterial odlas stamceller till en ny hornhinna. Nanomaterialet laddas sedan med ämnen som stimulerar stamcellerna och minskar risken för inflammation. Paul Gatenholm vid Chalmers leder ett annat projekt. Med liknande teknik ska nya ytteröron konstrueras. Metoden är tänkt att användas där vanlig kirurgi inte fungerar. I ett tredje projekt där en forskargrupp från Umeå universitet deltar ska man använda nanomaterial för att läka skador på ryggmärg och nervsystem. Nanomaterialet ska hjälpa återväxten av nya nervceller.

Finansieringen kommer från det europeiska nätverket för nanomedicin: EuroNanoMed. EuroNanoMeds syfte är att korta tiden från forskning till tillämpning inom nanomedicin. Vetenskapsrådet och Vinnova deltar i nätverket.

-Svenska sökande har varit mycket framgångsrika i denhär utlysningen och det visar svensk forsknings stora potential inom nanomedicin, säger Eva Pålsgård från Vinnova i ett pressmeddelande. Sverige kommer fyra på listan av de länder som har fått flest arbetspartners antagna till projekten.

Martin Karlsson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer