Svenska pekbordet når akuten

2010-11-29 10:04  
På en 46-tums bildskärm visas bilderna i 3D. Foto: Sectra

Zooma, rotera och skär i kroppar utan skalpell. Linköpingsföretaget Sectra lanserar ett unikt pekbord för akuten.

Pekskärmen mäter 46 tum och visar tredimensionella bilder av levande eller avlidna personer. Bilderna skapas med hjälp av avancerade algoritmer och data från en datortomograf eller magnetresonanskamera.

Läkarna behöver bara röra med händerna vid skärmen för att undersöka olika kroppsdelar. Lager av hud och muskler skalas enkelt bort, och man kan zooma, rotera och skära i kroppen utan att använda skalpell. Torbjörn Kronander, vd på Sectra Imtec, ger flera exempel på hur tekniken kan användas.

- Flera läkarteam kan samarbete kring svåra olycksfall på akuten, vid undervisning kan man studera en kropp utan att skära i den och man kan göra virtuella obduktioner, säger han.

Tekniken har utvecklats av Sectra i samarbete med forskare vid Linköpings universitet, CMIV (Center for Medical Image Science and Visualization), Interaktiva institutet och Visualiseringscenter C i Norrköping. Gruppen har fått mycket uppmärksamhet och flera priser för sitt virtuella obduktionsbord, som tekniken har kallats. Nu har Sectra integrerat bordet med sitt system för bildhantering, och döpt om det till visualiseringsbord.

Sectra lanserar produkten nu i veckan på en stor röntgenmässa i Chicago, och enligt Torbjörn Kronander är intresset stort. Priset avslöjas inte.

 

Se bordet användas i Sectras video

Charlotta von Schultz

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer