Svenska bolag stoppar resor till Mexiko

2009-04-29 14:36  

ABB delar ut antivirusmedicinen Tamiflu till anställda som ska resa till Mexiko. Men de andra svenska företag som Ny Teknik talat med väljer i stället att begränsa resandet till landet.

För ABB-resenärer till Mexiko och södra USA gäller att resenären före avresa ska besöka läkare som skriver ut tamiflu.

- De ska också ha med sig ett resekit bestående av bland annat munskydd. De får också information, till exempel om att hålla god hygien och tvätta händerna ofta. Om resenären blir sjuk eller känner influensasymptom ska han eller hon kontakta läkare, säger Christine Gunnarsson, presschef på ABB i Västerås.

Alla resor som ABBs anställda gör ska vara godkända av närmaste chef och resedetaljerna bokförs i en databas.

SKF har för tillfället stoppat alla resor till Mexiko. Sandvik säger att deras anställda bara får resa till landet om det finns särskilda skäl.

Båda företagen har dessutom mexikanska dotterbolag.

SKF uppmanar sina anställda vid fabrikerna i Puebla och Guadalajara att jobba hemifrån, om det är möjligt. Föräldrar med små barn tillåts att stanna hemma från jobbet, eftersom skolor och dagis är stängda.

Dessutom är det snart långhelg i Mexiko. Då stänger SKF och många andra företag – som vanligt - sina verksamheter.

- I övrigt agerar vi i enlighet med UD:s och WHO:s rekommendationer och följer kontinuerligt utvecklingen för att eventuellt ta nya beslut, säger Ingalill Östberg, kommunikationsdirektör på SKF.

Sandvik har både kontor och tillverkning på flera platser i Mexiko.

-Vi har inte fått någon rapport om att någon av våra anställda smittats, säger Sandviks informationschef Anders Wallin.

Nu meddelas att ett 23 månader gammalt barn dött i svininfluensa i Texas. Det är det första dödsfallet utanför Mexiko.

Skanska har cirka 8 000 anställda i USA, varav en del just i den drabbade delstaten.

-Vi håller just nu kontakt med experter för att lära oss mer om influensan och för att kunna avgöra vilka rekommendationer vi ska ge till våra medarbetare, säger Peter Gimbe, presschef på Skanska.

Svininfluensan är en typ av influensa som vanligen drabbar grisar, och endast undantagsvis hoppar över och smittar människor. Men nu verkar det ha förändrats så att det kan smitta mellan människor.

Den nya influensan verkar överföras mycket lättare mellan människor än fågelinfluensan, som för några år sedan fick myndigheter i västvärldens länder att skapa lager av antivirusmediciner som Tamiflu och Relenza.

Eddie Pröckl

Mer om: Virus Vaccin

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer