Svensk radar hittar karies

2014-06-12 08:36  

Den är stor som en penna och avger ingen röntgenstrålning. En ny svensk radar avslöjar tidig karies i 3d.

Allvarlig karies är lätt att hitta med dagens röntgen. Men när en tand har lindrig karies är det svårt för tandläkarna att veta om de ska borra eller avvakta.

-Vårt radarsystem ger 3d-bilder som kan diagnostisera både allvarliga och ytliga skador. Det är unikt, säger Linnea Wikman på Melvitas i Göteborg.

Det nya instrumentet utnyttjar närfältsradar. Medan en vanlig radar arbetar på stora avstånd så verkar en närfältsradar i närområdet, bara någon våglängd från antennen. Det gör det möjligt att se mycket små föremål. Radartekniken utvecklas av Harald Merkel, som är docent i mikroelektronik vid Chalmers Industriteknik. Han har tidigare utvecklat ett radarsystem som används i livsmedelsindustrin för att hitta glasbitar i barnmat.

Melvitas instrument sveper i ett frekvensområde från gigahertz till terahertz för att mäta vattenhalten i emaljen. Förhöjd vattenhalt betyder att tanden är angripen av kariesemaljens mineraler har lösts upp och ersatts av vatten.

En fördel jämfört med traditionella tandröntgen är att man slipper den joniserande strålningen. Undersökningen kan dessutom bli mer behaglig för patienten som slipper bita i en hård sensorhållare. I stället förs ett radarsystem runt i munnen.

-En stor teknisk utmaning har varit att krympa radarsystemet samtidigt som bildernas upplösning måste vara tillräckligt god. I fjol var instrumentet jättestort, men nu har vi en prototyp där undersökningsverktyget är litet som en penna, säger Linnea Wikman.

Hon beskriver radarsystemet som nästan färdigt. Nästa steg är att färdigställa programvaran som skapar 3d-bilder.

Linnea Wikman är en av tre studenter vid Chalmers entreprenörsskola som driver Melvitas-projektet. I höst räknar de med att starta kliniska studier vid Sahlgrenska sjukhuset i Göteborg. Nästa vår planeras studier även vid Karolinska institutet i Huddinge. Om allt går som på räls kan tekniken nå marknaden i slutet av nästa år. För att det ska bli verklighet krävs finansiering.

-Vi söker 2 miljoner kronor i mjuk finansiering från Vinnova till hösten. Sedan vill vi ombilda projektet till företag, säger Linnea Wikman.

Melvitas är en av tolv finalister i årets Venture Cup. Vinnarna presenteras på torsdag kväll i Umeå.

Charlotta von Schultz

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

Här är reglerna för kommentarerna på NyTeknik

  Kommentarer

Dagens viktigaste nyheter

Aktuellt inom

Debatt