Svensk professor får lämna WHO-projekt

2011-05-25 12:57  
Hélèn Asp

I dagarna håller WHO:s cancerforskningsorgan IARC ett möte för att utvärdera forskning kring cancerrisker och mobiler. Men en svensk professor får inte vara med. Han har entledigats på grund av jäv.

Strålsäkerhetsmyndigheten, SSM,  uppger att Anders Ahlbom, professor på Karolinska Institutet, entledigats av IARC (International Agency for Research on Cancer), eftersom han sedan i höstas har haft styrelseuppdrag i bolaget Gunnar Ahlbom AB.
Bolaget är registrerat i Sverige och uppger sig syssla med konsultverksamhet.
Till Bolagsverket har man anmält att man sysslar med att ge stöd åt telekombolag och miljöteknikbolag när det gäller EU-reglering men också att man ska marknadsföra bland annat ”produkter inom telekommunikationer”. 
WHO:s cancerforskningsorgan har nu bedömt att Anders Ahlbom inte kan ingå som ledamot i den arbetsgrupp som nu i dagarna träffas i Lyon för att utvärdera om  elektromagnetiska fält , däribland mobilfrekvenser, innebär cancerrisker.
Anders Ahlbom leder också SSM:s vetenskapliga råd som årligen granskar forskningen i världen när det gäller eventuella hälsorisker från mobiler. Han är professor i epidemiologi och anställd som prefekt vid Institutet för miljömedicin på KI.  Även ordförandeuppdraget granskas nu av SSM.
—Jag hade inte en tanke på att bolagsuppdraget kunde innebära en intressekonflikt men insåg att det kunde uppfattas så när jag nyligen blev uppringd av en journalist och då informerade jag  IARC om styrelseuppdraget, säger Anders Ahlbom till Ny Teknik.
Han informerade Strålsäkerhetsmyndigheten i måndags om IARCs beslut.
– Anders Ahlbom har informerat oss om att han entledigats ur arbetsgruppen på grund av en intressekonflikt. Vi tar de här uppgifterna på stort allvar och utreder nu om uppgifterna om intressekonflikt även påverkar hans uppdrag som ordförande i vårt vetenskapliga råd, säger Hélène Asp, enhetschef på Strålsäkerhetsmyndigheten.
Enligt Bolagsverket är Anders Ahlbom fortfarande ledamot i bolaget och man har inte fått någon ansökan om utträde. Bolaget ägs av hans bror Gunnar.
—Jag har bara haft en liten administrativ roll som styrelseledamot  eftersom bolaget behövde en kontakt i Sverige. Jag har skickat en begäran om att avgå till min bror, säger Anders Ahlbom.
Enligt honom har  bolaget inte ägnat sig åt området mobiler eller hälsorisker. Han uppger att bolaget hjälper  tre svenska bolag med projekt och kontakter i EU: SOS Alarm,  Fiberoptic valley AB och IT partner Ab.
Fiberoptic Valley arbetar med främja telekomindustrin i Hudiksvall, Sundsvall och Gävle.
Finns det risk för intressekonflikt, bedömer du?
—Det är inte min sak att bedöma, det får andra göra, men jag kan tycka att de är lite kittsliga, säger Anders Ahlbom.
Flera av professorns kollegor, bland dem Maria Feychting,  har skrivit ett protestbrev till IARC till stöd för Anders Ahlbom.

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer