Svensk mikrovågshjälm hittar blödningen

2010-08-11 08:13  
Hjärnan avbildas med hjälp av mikrovågor. Tio antenner turas om att sända medan de övriga nio lyssnar.

Beror stroken på en blödning? En ny mikrovågshjälm från Göteborg ger snabbt besked.

Utvecklingsföretaget Medfield Diagnostics i Göteborg har avslutat sin första kliniska studie av en unik hjälm som avbildar hjärnan med mikrovågor.  Testerna gjordes på 22 patienter vid Sahlgrenska sjukhuset som drabbats av en stroke, och resultaten är lovande enligt vd Patrik Dahlqvist.

 

- Hjälmen detekterade alla blödningar väldigt tydligt, säger han.

 

Att snabbt avgöra om stroken beror på en blodpropp eller blödning är oerhört viktigt. Oftast är det en blodpropp som behöver behandlas med propplösande läkemedel för att rädda livet och minska risken för bestående men hos patienten. Men i cirka 15 procent av fallen beror stroken på en hjärnblödning, som förvärras av propplösare.

 

Medfields mål är att ge snabbare besked om strokens orsak än dagens metoder. I hjälmen finns tio antenner som turas om att sända in ofarliga mikrovågor i hjärnan medan de övriga nio lyssnar. Sedan analyseras alla mätdata av företagets algoritmer.

Nu trimmar företaget algoritmerna och lägger till ytterligare två antenner för att täcka in lillhjärnan bättre.

 

- Om några veckor räknar vi med att ha ett första forskningsinstrument färdigt för försäljning och vi planerar två nya kliniska studier, säger Patrik Dahlqvist.

 

Medfield Diagnostics grundades 2005 som en avknoppning från Chalmers. Företaget har tagit in cirka 11 miljoner kronor, varav cirka sex miljoner är riskkapital. Under hösten vill företaget ta in ytterligare finansiering.

Charlotta von Schultz

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer