Svensk knäprotes redo för test

2012-02-10 07:20  
De tunna implantaten har tidigare testats på får.

Ett skräddarsytt implantat ger hopp åt personer med utslitna knän. Nu är den svenska tekniken klar för test på människor.

Stockholmsföretaget Episurf Medical utvecklar en ny metod för att behandla broskskador i knän och andra leder. Till skillnad från dagens knäprotester så skräddarsys implantaten till varje patients anatomi och skada.

Företaget utvecklar även ett hjälpmedel som guidar kirurgen när implantatet ska fästas i benet.

Målet är att de små tunna implantaten ska vara mer skonsamma för patienterna och att man ska kunna behandla broskskador tidigare än idag.

Implantaten är tillverkade av en koboltkrom, ett material som även används i dagens proteser. Den del som förankras i benet har en kroppsvänlig beläggning som får implantatet att växa fast.

Tekniken har tidigare testats på får med gott reslutat, enligt Episurf. Nu har företaget lämnat en ansökan till Läkemedelsverket om att starta de första testerna på människor med den nya metoden.

År 2014 hoppas företaget att produkten ska kunna lanseras på marknaden.

Charlotta von Schultz

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer