Supertålig antenn går att böja hur som helst

2014-03-26 09:23  
Ett mönster av silvernanotråder i en polymer. Det är tricket för att skapa en antenn som fungerar även när den töjs ut rejält. Foto: Amanda Myers

Den går att töja, vrida, böja för att sedan återgå till sin ursprungliga form. Amerikanska forskare har utvecklat antennen som tål tuffa tag.

Sensorer som övervakar hälsotillståndet och ställer diagnos är ett hett forskningsområde. Men om de ska kunna skicka data vidare trådlöst när bäraren lever ett vanligt liv krävs antenner som klarar yttre påfrestningar. Yong Zhu och hans kolleger vid NC State Universty gav sig i kast med problemet. Resultatet blev en antenn som kan töjas, rullas i hop eller vridas. Och som sedan återgår till sin ursprungliga form.

Tricket är ett mönster av sivlernanotrådar inbäddade i en elastisk polymer. Mönstret avgör vilken frekvens antennen arbetar med. När antennen töjs ut förändras frekvensen (eftersom mönstrets dimensioner förändras), men variationen ligger inom en definierad bandbredd.

- Det gör att antennen alltid kommer att kommunicera effektivt, säger Jacob Adams vid NC State University.

Han påpekar att antennen även kan användas som töjningssensor eftersom sambandet mellan frekvensändringen och töjningen är linjärt.

Forskarnas resultat publiceras online i Applied Materials & Interfaces.

 

Ulla Karlsson-Ottosson

Mer om: Nano

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer