Superkateter fixar hjärtproblem på minuten

2011-03-10 15:15  
Töjbara sensorer och elektronik är tricket som får superkatetern att mäta allt från ekg och temperatur till att åtgärda hjärtflimmer. Den här katetern användes vid djurstudierna. Foto: Kevin Dowling

En enda kateter som både klarar av att undersöka hjärtat och åtgärda felen. Det kan bli resultatet om töjbar elektronik integreras i ballongkatetrar.

Om hundratusentals biokompatibla sensorer integreras i dagens ballongkatetrar kan tiden för hjärtundersökningar kortas från timmar till minuter. Det tyder resultatet av amerikanska djurstudier på.

Med sensorerna blir antalet mätningar av blodflöde, elektrisk aktivitet och temperatur så stort att kateterna heller inte behöver föras fram och tillbaka i hjärtats kärl. Därmed minskar också risken för komplikationer när hinder i blodkärlen ska tas bort.

Det sensorklädda instrumentet har bland annat testat för att behandla hjärtflimmer hos möss med elektrokonvertering. Då har små värmealstrare integrerats i kateterns yta. När det görs på människor idag kräver ingreppet en extra kateter.

Den töjbara biokompatibla elektroniken har utvecklats i ett samarbete mellan John Rogers, professor i materialteknik vid universitetet i Illinois och Younggang Huang vid Northwestern university.

Tekniken och forskningen beskrivs i det senaste numret av den vetenskapliga tidskriften Nature Materials.

Ulla Karlsson-Ottosson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer