Studie: honung effektivare än antibiotika

2009-06-30 15:25  

En speciell typ av honung från Australien kan vara effektivare mot infektioner än antibiotika, visar en australiensisk studie.

Forskare vid Sydneys universitet visar i en studie att så kallad Manukahonung kan vara effektivare än antibiotika vid infektionsbekämpning. Honungen är verksam även mot multiresistenta bakterier.

Studien visar vidare att bakterier inte utvecklar resistens mot honungen, vilket de gör mot antibiotika.

Honungssorterna Manuka och Jelly Bush från Nya Zeeland och Australien är sedan länge kända för sina antibakteriella egenskaper.

De skapas av bin som får sin näring av den australiensiska tebusken (leptospermum). Forskarna vet inte exakt vad det är som ger honung dess bakteriedödande egenskaper, men man förmodar att beståndsdelen metylglyoxal i växelverkan med andra hittills obekanta beståndsdelar hindrar bakterierna från att bilda nya stammar som är resistenta mot honungen.

Håkan Abrahamson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer