Ström kan ersätta borren hos tandläkaren

2015-12-11 08:12  
Foto: Alamy

Tänder kan reparera sig själva med hjälp av en svag elektrisk ström, utan att patienten känner något. Metoden, som tagits fram av forskare vid brittiska Kings College, utvecklas nu vidare i ett avknoppningsbolag.

Nigel Pitts och Chris Longbottom är bägge tandläkare och forskare med mer än 40 års erfarenhet. Enligt brittiska Kings College i London är de världsledande inom sitt område och anställda vid universitetets innovationscentrum för tandvård. Tillsammans har de utvecklat en metod som på sikt kan förpassa tandläkareborren och tandvårdsrädsla till historien.

Metoden, som heter EAER (Electrically accelerated and enhanced remineralization), bygger i korthet på att en elektrisk ström på några mikroampere sätter fart på en naturlig process där kalcium- och fosfatjoner bildas reparerar skadan. Strömmen är så svag att patienten inte känner av den.

– Bedövningssprutor och tandläkarborrar ger upphov till rädsla, stress och smärta. Dessutom får det människor att undvika att gå till tandläkaren för kontroll. Det hoppas vi ändra på, säger Chris Longbottom.

Nigel Pitts, styrelseordförande vid avknoppningsbolaget Reminova, konstaterar i en video att tekniken fungerar för att få tidiga skador på tanden att gå tillbaka samt att reparera karies på samma tid som det i dag tar att göra en vanlig fyllning. Det visar studier tänder som dragits ut.

Eftersom ingen frisk vävnad tas bort behövs heller ingen borr eller bedövning. Men än är forskarna inte där.

– Vi har tagit tekniker till hjälp för att utveckla ett enkelt instrument för att använda metoden. På sikt hoppas vi dessutom kunna utveckla metoden så att den även klarar rotfyllningar och tandblekning.

Men än är forskarna inte där. Innan metoden kan komma i bruk krävs bland annat kliniska studier. För att få in pengar har företaget tagit hjälp av crowdfunding. Företaget, som har 17 patent på metoden, hoppas komma ut på marknaden med en produkt om två år.

Forskarna är noggranna med att påpeka att metoden inte ersätter tandborstning eller annan tandvård. Det är fortfarande det bästa sättet att ta hand om sina tänder.

Samtidigt konstaterar forskare i Australien att tandläkare i dag ofta alldeles för snabba med att ta till borren. En nyligen publicerad studie från University of Sydney, Australien visar att mindre frätskador på tanden läker ut om de lackas med fluor och personen undviker småätande. De sju år som metoden studerades kunde antalet fyllningar minska med 30 till 50 procent.

Gilla Ny Teknik på Facebook

Ulla Karlsson-Ottosson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

Här är reglerna för kommentarerna på NyTeknik

  Kommentarer

Dagens viktigaste nyheter

Aktuellt inom

Debatt