Stråberg i allians med Rune Andersson

2010-09-23 14:33  
Hans Stråberg, Electrolux.

Electroluxchefen Hans Stråberg lämnar vitvarujättens vd-post. Nu satsar han på vindkraft tillsammans med Rune Andersson. Och det blir ingen fallskärm till mannen som suttit nio år i Wallenbergtoppen.

Hans Stråberg får ingen fallskärm efter att han sagt upp sig själv från posten som vd och koncernchefen Electrolux. Det framgår av bolagets senaste årsredovisning och bekräftas av den ansvarige för investerarrelationer, Peter Nyquist. Enligt årsredovisningen är vd berättigad till 12 månaders avgångsvederlag baserat på fast lön vid uppsägning och det heter att "avgångsvederlag är tillämpligt om anställningen avslutas av företaget."

- Nu har han själv sagt upp sig och då utgår ingen fallskärm, säger Peter Nyquist som tillägger att avgående vd har lön till och med utgången av 2010, fram till dess att han slutar.

Hans grundlön är knappt 9 miljoner kronor per år men de senaste åren har Hans Stråberg tjänat mer än så. Hans taxerade inkomst under 2008 var 19 miljoner kronor.

I ett pressmeddelande på torsdagen från Electrolux framgår det att Hans Stråberg har meddelat styrelsen att han avser att lämna Electrolux.

"Styrelsen har utsett Keith McLoughlin till ny vd och koncernchef med tillträde den 1 januari 2011", skriver bolaget.

”Efter nio fantastiska år som vd och koncernchef, 13 år i koncernledningen och 27 år i bolaget, vill jag göra något nytt", säger Hans Stråberg i en kommentar och tillägger att:

"Jag kommer nu att arbeta med ett antal tillväxtbolag men också fortsätta att utveckla mina styrelseuppdrag. Det var inte ett lätt beslut att fatta men jag anser att mitt uppdrag är slutfört. Vi har genomfört en stor förändring av Electrolux till ett globalt konsumentdrivet bolag och de senaste fyra kvartalen har vi nått vårt marginalmål om 6 procent”, säger Hans Stråberg.

Ett tillväxtbolag där han sitter i styrelsen är Karlskronaföretaget Roxtec som enligt bolagsordningen är en handels- och agenturrörelse inom tätningssystem för marin- och landinstallationer. Bolaget är bland annat underleverantör till vindkraftindustrin och till telekominustrin och har vuxit snabbt de senaste åren. Omsättningen ligger över 100 miljoner kronor (109 miljoner kronor 2008/2009).

Där sitter han i styrelsen tillsammans med flera näringslivspersonligheter. Bland dessa finns Rune Andersson och Anders Bülow. Hans Stråberg valdes in 2007.

Calle Froste

Mer om: Jobb

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer