Stoppa hörapparaten i munnen

2011-03-18 13:02  

Världens första hörapparat som leder ljudet genom tänderna har fått grönt ljus i Europa.

Hjälpmedlet heter Soundbite och är den första hörapparaten i världen som ska stoppas i munnen. Det hävdar amerikanska Sonitus Medical som utvecklat tekniken. Nu har den blivit godkänd för försäljning i Europa.  

Så här funkar den. På örat bär man en diskret mikrofonenhet  som fångar ljud, släcker ut brus och sänder informationen trådlöst till munenheten. Den sitter fast i en kindtand och överför vibrationer som går via tanden och käkbenet till innerörat. På så vis kan personer som är döva på ena örat få stereohörsel.

Hörselapparater som utnyttjar benledning finns på marknaden sedan tidigare. De brukar antingen ha en liten vibrator som trycks med ganska stor kraft mot huden bakom örat eller så opererar man in en titanskruv i skallbenet. Att stoppa in dem i munnen är däremot en nyhet.

Den tandfästa hörapparaten måste skräddarsys efter användaren. Men man behöver inte modifiera tänderna, och kan lätt sätta in och ta ut enheten. Hur bekväm den är framgår inte.

Charlotta von Schultz

Mer om: Hörapparat

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer