Industri

Stopp för illegala piller via nätet i Sverige

Drygt 60 webbsidor i Sverige som erbjuder försäljning av illegala läkemedel har stängts ner. Stängningen är ett resultat av Operation Pangea, en årligen återkommande internationell kontrolloperation mot olagliga läkemedel.

Publicerad

Operation Pangea VIII pågick den 9 till 16 juni 2015. Brottsbekämpande myndigheter och läkemedelsverk över hela världen deltog i operationen för att gemensamt sätta stopp för illegal onlineförsäljning av illegala läkemedel. Som ett resultat har tusentals webbsidor nu stängts ner och 21 miljoner tabletter tagits i beslag. För svensk del handlar det om drygt 60 webbplatser.

I Sverige har Läkemedelsverket, Polisen och Tullverket samverkat i operationen, som omfattat insatser mot både införsel och försäljning av olagliga läkemedel i landet. Med olagliga läkemedel menas läkemedel som inte har tillstånd att säljas här. Tullkontroller har genomförts vid post- och fraktterminaler i Sverige. Läkemedelsverket har deltagit vid kontrollerna och inriktat sig på bantningsprodukter. Polisen har bland annat fokuserat på genomgång av webbsidor.

Prova Ny Teknik – 149 kr
för tre månader


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.



Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.



Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här