Stopp för illegala piller via nätet i Sverige

2015-06-18 15:22  

Drygt 60 webbsidor i Sverige som erbjuder försäljning av illegala läkemedel har stängts ner. Stängningen är ett resultat av Operation Pangea, en årligen återkommande internationell kontrolloperation mot olagliga läkemedel.

Operation Pangea VIII pågick den 9 till 16 juni 2015. Brottsbekämpande myndigheter och läkemedelsverk över hela världen deltog i operationen för att gemensamt sätta stopp för illegal onlineförsäljning av illegala läkemedel. Som ett resultat har tusentals webbsidor nu stängts ner och 21 miljoner tabletter tagits i beslag. För svensk del handlar det om drygt 60 webbplatser.

I Sverige har Läkemedelsverket, Polisen och Tullverket samverkat i operationen, som omfattat insatser mot både införsel och försäljning av olagliga läkemedel i landet. Med olagliga läkemedel menas läkemedel som inte har tillstånd att säljas här. Tullkontroller har genomförts vid post- och fraktterminaler i Sverige. Läkemedelsverket har deltagit vid kontrollerna och inriktat sig på bantningsprodukter. Polisen har bland annat fokuserat på genomgång av webbsidor.

-Vi har gjort ett bra resultat i år med tanke på det stora antalet försändelser som skickas. Under operationen har också en person gripits för grovt smugglingsbrott, säger Mats Pettersson, på Tullverket i ett pressmeddelande.

Polisen har deltagit genom att informera internetleverantörer, webbhotell och domänägare om kunder som ägnar sig åt försäljning av illegala läkemedel.

-Det har lett till att ett 60-tal sidor har kunnat stängas ner, konstaterar Lars Öjelind, kommissarie på Polisens nationella operativa avdelning.

Tullverket har genomfört cirka 700 kontroller som resulterat i över 26 200 beslag av tabletter, kapslar och ampuller av främst dopingmedel och narkotikaklassade läkemedel. De vanligaste avsändarländerna var bland andra Thailand, Indien och Rumänien.

Tidigare erfarenheter visar att en betydande andel av de läkemedel som säljs olagligt via nätet antingen är förfalskningar, helt verkningslösa eller innehåller substanser som är otillåtna på grund av kända hälsorisker eller för att säkerhetsdata saknas, skriver Läkemedelsverket . De kommer nu att analysera en del av de läkemedel som tagits i beslag för att bland annat fastställa vad tabletterna och kapslarna innehåller. Analyserna blir klara under hösten.

Ulla Karlsson-Ottosson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer