Stockholmare fick biverkningar av Pandemrix

2011-10-20 09:02  

Stockholmare som fick svininfluensavaccin i första omgången misstänks ha fått en liten ökad risk för att få ansiktsförlamning, domningar i huden och inflammatorisk tarmsjukdomar. Det visar en färsk studie.

De boende i Stockholm som fick vaccinet Pandemrix under masskampanjens sex första veckor 2009 hade en liten förhöjd risk för att drabbas av biverkningar som ansiktsförlamning, domningar/stickningar i huden och inflammatoriska tarmsjukdomar.

Det visar resultaten från en svensk studie som presenteras i det senaste numret av British Medical Journal. Forskare från landstinget i Stockholm, Läkemedelsverket och Karolinska Institutet, granskade om nerv- eller autoimmuna sjukdomar hade ökat efter vaccineringarna.

Sammanlagt fick 1 024 019 personer boende i Stockholm vaccin mot svininfluensan. Av dem fick knappt hälften, 43 procent, sina sprutor under de första sex veckorna. Forskarna har undersökt från den 1 oktober 2009 och sex veckor framåt. Sedan har de också undersökt de som vaccinerats därefter och fram  till den 31 mars. 

Bland de cirka 430 000 som fick sprutorna under de första sex veckorna har man upptäckt en liten ökad risk att drabbas av i första hand ansiktsförlamning, och i mindre också  stickningar/domningar i huden och inflammatoriska tarmsjukdomar efter vaccinationerna.

Samma ökning finns inte bland de 921 005 stockholmare som inte vaccinerades, och inte heller hos de som vaccinerade sig i den andra omgången. Eftersom de i riskgrupperna, det vill säga hjärtsjuka, personer med  nedsatt immunitet, barn med funktionshinder och gravida med flera, var i majoritet bland de som första fick vaccinet så drar läkarna slutsatsen att de främst är denna grupp som fått ökad risk för dessa biverkningar.

-Varför denna grupp har ökad risk vet vi inte, men vi antar att det har att göra med att det handlar om svagare individer i riskgrupper, säger Carola Bardage, epidemiolog vid Läkemedelsverkt som koordinerat studierna. Men hon säger också att det kan finnas andra förklaringar.

Kan det ha varit något fel på vaccinsatserna som leverades tidigt?

-Nej det vill jag inte spekulera i, det är inget som vi undersökt, säger Carola Bardage.Antalet sjukdomsfall med narkolepsi var för litet för att forskargruppen skulle kunna dra någon slutsatser i denna studie.Läkarna såg däremot ingen ökad risk att få andra misstänka biverkningar som Guillain-Barré syndrom, multipel skleros, diabetes typ 1 eller reumatism.

Databas

Alla boende i Stockholms län som vaccinerats med Panderix från läkemedelsbolaget Glaxosmithkline registrerades i en databas kallad Vaccinera, på uppdrag av Stockholms läns landsting. Forskarna har därefter följt upp allas dryga 2 miljoners  besök på vårdcentraler och sjukhus.Samtliga följdes under tiden den 1 oktober 2009 till den 31 augusti 2010. Man undersökte vilka sjukdomar stockhomarna hade före och vilka man fick efter vaccinationstillfället.

Mer om: Pandemrix

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer