Stockholm får bio-labb i världsklass

2009-11-11 14:39  

Ett nytt elitlabb byggs i Stockholm för kartläggning av gener och proteiner. Labbet blir en del i forskarnas samarbete i kampen mot de vanligaste folksjukdomarna.

Ett nytt labb i kommer att byggas på Norra stationsområdet i Stockholm. I det största samarbetet hittills mellan de tre forskningsinstitutionerna, Karolinska institutet, KTH och Stockholms universitet, kommer labbet att användas för storskaliga analyser i kampen mot vanliga sjukdomar som cancer och hjärt- kärlsjukdomar.

I samarbetet kommer expertis från de tre institutionerna kombineras för att resultera i forskning av världsklass: medicinsk forskning från Karolinska, bioteknik från KTH och bioinformatik från Stockholms universitet.

Labbet ingår i ett större projekt som ska förvandla norra stationsområdet till ett stort vetenskapscentrum. Bakom projektet står forskningsinstitutionerna, Stockholms stad och aktörer från näringslivet. Totalt är det meningen att man ska satsa 50 miljarder kronor på projektet.

Det nya labbet som kallas för SciLifeLab ska invigas nästa år och kommer till att börja med ha 75 anställda.

Martin Karlsson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer