Industri

Stelnande protein bakom långsynthet

Att elasticiteten hos ögats lins minskar med åren, och att de flesta som passerat 40-50-årsåldern drabbas av långsynthet och behöver läsglasögon, är väl känt.

Nu tror forskare på bland annat Lunds universitet att de har kommit på vad som egentligen sker mer i detalj.

De har upptäckt att det vanligaste proteinet i ögats lins, alfa-kristallin, vid höga koncentrationer kan förvandlas från flytande till en mer fast och glasartad form med följd att själva linsen blir styvare. Det kan också vara orsaken till grå starr då linsen grumlas.

Prova Ny Teknik – 149 kr
för tre månader


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.



Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.



Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här