SSAB satsar fem miljarder på kylda stål

2008-08-22 10:25  

Med ny teknik och fler härdlinjer ska SSAB nästan fördubbla produktionen av kylda stål i Sverige och USA. Satsningen innebär också att stålbolaget kan producera sitt stål snabbare och billigare.

Totalt innebär investeringarna på drygt fem miljarder i USA, Borlänge, Oxelösund att SSAB nästan fördubblar sin produktion av kylda stål.

Eftersom den totala volymen på tillverkningen inte ökar innebär det att SSAB blir allt mer inriktad på den här nischen.

-Efterfrågan på kylda stål är enorm, säger SSAB:s informationsdirektör Helena Stålnert.

I Borlänge ska SSAB bygga en helt ny härdlinje för tunnplåt. Det blir den första sträcka där SSAB använder direkthärdning för att härda tunnplåt.

-Det är på tiden, säger Tadeusz Siwecki, stålexpert på Swerea Kimab.

- Det här är en framtidsmetod som kommer att slå igenom i hela branschen.

Det traditionella sättet att härda plåt innebär att man värmer upp och kyler materialet två gånger, först vid valsningen, sedan vid härdningen.

Med direkthärdning hoppar man över det andra momentet och härdar direkt efter valsningen.

-Det blir mycket billigare, eftersom du sparar både tid och energi, säger Tadeusz Siwecki.

-Dessutom innebär det kraftigt minskade utsläpp av koldioxid.

Investeringen innebär också att Borlänge kommer att öka den årliga volymen av härdad tunnplåt till 300 000 ton, med möjlighet att expandera ytterligare i framtiden.

I Oxelösund - där SSAB redan genomfört en rad stora investeringar de senaste åren - investerar bolaget för att få ett bättre flöde och snabbare leveranser.

I dag tillverkar Oxelösund cirka 600 000 ton härdad grovplåt om året på tre härdsträckor. Tidigare har planen varit att expandera till 700 000 ton, med den nya satsningen hamnar målet närmare 800 000 ton.

Redan tidigare i år meddelade SSAB att bolaget också ska bygga en ny härdlinje för grovplåt vid något av koncernens två stålverk i USA. Den nya härdlinjen, som härdar på traditionellt sätt, kommer att ge en ökad kapacitet i tillverkningen av konstruktionsstål och slitplåtar med cirka 300 000 ton.

Kylda stål används inom bland annat tillverknings- och verkstadsindustrin i produkter där det krävs högra hållfasthet, slitstyrka och seghet än vad vanliga stål kan erbjuda

Enligt uppgifter som SSAB inte vill bekräfta har bolaget 25 procent av världsmarknaden på härdat stål och över 50 procent av världsmarknaden på härdad slitplåt.

SSAB gjorde en rekordvinst förra året. Vinsten ökade med 35 procent till drygt åtta miljarder kronor - det bästa resultatet i bolagets historia. Försäljningen ökade med över 50 procent, till nästan 48 miljarder kronor.

Jonas Hållén

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer