Industri

Sportbranschen rensar ut silver

Haglöfs, Nordens största leverantör av friluftsprodukter, slutar med varor som behandlats med antibakteriella ämnen som silver. Bakom beslutet ligger debatten kring hur ämnet påverkar miljön.

Publicerad

Vi vill inte gå omkring och lukta svett. Därför har många tillverkare behandlat kläder och skor med bakteriedödande ämnen som silver, triklosan eller triklokarban. Men biociderna tvättas ur kläderna och påverkar enligt forskare miljön. Miljöminister Lena Ek har i Ny Teknik talat om konsumentbedrägeri medan tillverkarna hävdar att tekniken är säker (se länkar under Läs mer).

Tidningen Råd & Rön uppger nu att debatten lett till att leverantören Haglöfs slutar med bakteriedödande ämnen från och med i höst. De produkter som redan finns i affärerna kommer att säljas, men nästa säsongs varor kommer alla att vara utan biocidfria.

-Debatten har förstås påverkat oss, trots att det bara är i Sverige som det här diskuteras. I andra länder finns ingen debatt om antibakteriebehandling, säger Lennart Ekberg, chef för hållbarhetsfrågor på Haglöfs, till Råd & Rön.

Haglöfs vill dock ha kvar någon typ av antibakteriell behandling och letar nu efter ett biocidfritt alternativ.

Löplabbet, som säljer skor och kläder i 20 butiker runt om i Sverige, ha också slutat med biocidbehandlade produkter. När det gäller kläder har man i stället gått över till plagg i merinoull som är naturligt bakteriedödande.