Spenatpiller hindrar fetma

2009-06-02 12:51  

Ett piller av spenat kan förhindra fetma visar studier på människa. - Detta är inte är ett mirakelmedel men bidrar till viktnedgång, säger Lundaprofessorn bakom pillret, Charlotte Erlanson-Albertsson.

Hittills har små studier gjorts på människor som är överviktiga. Resultaten visar dock att pillret, som är tillverkat av proteinerna i spenat, fungerar. Försökspersonerna kände sig mätta länge och deras blodfettsnivåer sjönk.

Det är thylakoiderna, en proteinblandning, som finns i gröna bladväxter som ger upphov till mättnadskänslan. Thylakoiderna drar till sig fettpartiklar och ser till att det går långsammare för kroppen att spjälka fett. Samtidigt frisätter de mättnadshormoner, som höjer nivån av belöningshormonet serotonin. Cirka tio piller om dagen ger en plattare mage, enligt Charlotte Erlanson-Albertsson.

Hon är diabetesprofessor och har forskat på aptitreglering och fetma i 20 år. Nu vill hon gå vidare med större studier och se till att pillret kommer ut på marknaden.

- Det här ligger verkligen i tiden och jag vill vara med och påverka, säger hon.

Marie Feuk

Mer om: Fetma

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer