Sömnmedel i bottenfärgen håller havstulpanerna borta

2009-04-07 07:30  

En liten dos medetomidin i båtfärden gör att havstulpanerna inte sätter sig i båtens skrov. Larverna blir hyperaktiva och simmare förbi istället sig att slå sig ner på skrivet.

Medetomidin brukar annars ha en motsatt effekt. Det används i sömnmedel för hundar och katter.

Att ämnet är verksamt mot havstulpaner har man kommit i projektet ”Marine Paint”, där 27 forskare från Chalmers och Göteborgs universitet samarbetar för att få fram en effektiv båtfärg mot framförallt havstulpaner men även alger och musslor. I fjol började forskarna måla med en färg som innehöll medetomidin. Man målade plattor: den ena sidan med medetomidinfärg, den andra lämnade omålad. Efter ett halvår var den omålade sidan full av havstulpaner. På den målade sidan fanns inte en enda.

Nu hoppas forskarna att det finns en sådan färg på marknaden om två år, lagom till båtsäsongen 2011. Forskarna har redan bildat ett bolag, ”I-Tech”, och nu inne i en registreringsprocess.

Innan en färg kan lanseras måste man dock visa att medetomidin inte skadar mikroorganismer och djur. Den frågan tas upp i två doktorsavhandlingar.

Samtidigt pågår forskningen om andra, miljövänliga, substanser som är verksamma mot alger och musslor.

Andra forskarlag på Chalmers och universitet försöker utveckla båtfärger som fungerar på andra sätt. Ett exempel är binda upp signalsubstansen katemin på olika sätt i färgen. Kateminet gör att havstulpanen, som är ett litet kräftdjur, inte trivs och undviker att sätta sig.

På Västkusten, men inte i Östersjön, är det fortfarande tillåtet med bottenfärger som innehåller koppar.

Hans Dahlquist

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer