Soja kan lindra allergier

2006-03-13 12:01  

En särskild sorts mjölksyrabakterier som utvinns från sojasås lindrar allergiska besvär. Det visar forskning som sojasåstillverkaren Kikkoman och Tokyos lantbruksuniversitet genomfört.

Det är speciellt mjölksyrabakterien tetragenococcus halophilus som har förmågan att generera interleukin 12, ett ämne som hjälper till att lindra allergiska besvär.

Forskningsprojektet visar att även andra sorters mjölsyrabakterier från jästa födoämnen har förmågan att alstra IL12.

Djurförsök visar att bakterierna minskar serum IgE-nivåerna, som är ett tecken på allergi. En mer detaljerad redovisning av forskningsresultaten presenteras på en sammankomst om bioteknik och biovetenskap i Kyoto nästa vecka.

Håkan Abrahamson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer