Snöplig konkurs för årets bästa uppfinning

2009-11-19 12:52  
DNA-sträng, Illustration: Ingemar Franzén/Ny Teknik

Det isländska genkartläggningsföretaget Decode Genetics har ansökt om konkurs efter att skuldberget på 200 miljoner dollar vuxit bolaget över huvudet. Förra året korades företagets DNA-analys för årets bästa uppfinning.

Genforskningsföretaget Decode Genetics blev världskänt när bolaget för snart tio år sedan kartlade I stort sett hela den isländska befolkningens genuppsättning.

Senare blev Decode känt som ett av de bolag som först kunde genomföra en kartläggning av enskildas arvsmassa.

Människor över hela världen sände in topsat cellavskrap från munhålan för att få reda på sannolikheten att de senare I livet skulle drabbas av svåra sjukdomar. Allt från Parkinson till olika cancerrisker gick att utröna.

Ny Tekniks Marie Alpman gjorde själv testet för snart två år sedan och fick sina gener kartlagda.Läs hennes artikel här .

Tidningen Time Magazine utnämnde DNA-kartläggning för hemmabruk till Årets bästa uppfinning så sent som förra året.

Men Decode Genetics har fått konkurrens och priskrig har utbrutit. Decode har haft dålig ekonomi I flera år och drog på onsdagen I nödbromsen genom att ansöka om konkurs.

Börsvärdet på bolaget, som i någon mån reflekterar tillgångarnas värde, främst genkartläggningar för kunders räkning, låg i går eftermiddag på cirka 16 miljoner kronor på Nasdaqbörsen, skriver Affärsvärlden på sin nyhetswebb.Läs hela artikeln här.

Lars Anders Karlberg

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer