Snabb detektor avslöjar fläsket

2010-04-06 11:59  
Biff eller fläsk? Svar inom tio minuter.

Finns det griskött i maten? En ny detektor ger snabba och billiga besked.

Japanska Tanaka Kikinzoku Kogyo har utvecklat snabbtester som gör det enkelt att bestämma om det förekommer griskött i mat. Testerna kan exempelvis användas för att ta stickprov av köttprodukter eller för att övervaka att en maskin i köttindustrin är ordentligt rengjord.

Företaget hoppas att de ska bli en storsäljare framför allt i muslimska länder där konsumenterna av religiösa skäl vill vara säkra på att inte få i sig fläsk.

Enligt Tanaka är testerna som bygger på så kallad immunkromatografi snabba, billiga och ytterst noggranna. Fläskhalter på 0,1 procent avslöjas i lagad mat. I rått kött räcker det med 0,005 procent för att få positivt utslag.

Så här går det till: Man tillför ett litet prov av det misstänkta födoämnet i en vätska som innehåller guldnanopartiklar fästa vid antikroppar. Dessa fångar ämnen som enbart förekommer hos svin.

Sedan doppar man en teststicka i lösningen och väntar några minuter på utslaget. Två röda streck på remsan betyder att maten innehåller fläskkött.

Testerna visas upp nu i veckan i Tokyo på mässan Japan Meat Industry Fair. Tanaka Kikinzoku Kogyo (som även kallar sig Tanaka Precious Metals) hoppas att sälja 100 000 tester i månaden när företaget hittat partner för att marknadsföra produkten.

Charlotta von Schultz

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer