Smart material märker om du vaknar

2009-01-13 10:54  

Att vakna upp ur narkosen mitt i operationen kan vara en mardröm. Nu testas ett smart material från Kalmar som minskar risken att vakna i förtid.

Högskolan i Kalmar har utvecklat ett nytt sätt att kontrollera att patienter förblir ordentligt sövda under operationen. Det rör sig om ett smart material som analyserar hur mycket propofol, ett vanligt narkosmedel, som finns kvar i blodet.

– Tekniken kallas ”molecular imprinting”. Det är ungefär som att trycka en fot i lera, det blir en avbildning, säger professor Ian A Nicholls vid Naturvetenskapliga institutionen vid Högskolan i Kalmar.

Fast i stället för en fot trycker forskarna molekylen propofol i ett skräddarsytt polymermaterial. Då bildas avtryck i nanometerskala. Avtrycken kan sedan användas för att fånga propofolmolekyler i blodprov.

– Det tar bara några minuter att få besked. Om halterna är för låga så kan narkosläkaren öka dosen av narkosmedlet, säger Ian A Nicholls.

Kalmarforskarna deltar i ett samarbete med forskningsföretaget Hortresearch i Nya Zeeland, brittiska Cranfield University samt ett biosensorföretag i Cambridge. Materialet har byggts in i ett instrument som nu testas kliniskt i Nya Zeeland.

– Oerhört spännande, säger Ian A Nicholls.

Den potentiella marknaden är stor, men det krävs godkännande från myndigheter innan instrumenten kan börja säljas.

Det nya materialet beskrevs i förra veckans utgåva av den vetenskapliga tidsskriften Journal of Molecular Recognition.

Charlotta von Schultz

Mer om: Narkos Operation

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer