Smart kniv upptäcker cancer

2013-08-29 07:25  

Istället för att vänta 30 minuter på ett provsvar under canceroperationen ger kirurgkniven "Iknife" besked på tre sekunder om vävnaden är frisk eller ska tas bort.

Den nya kirurgkniven Iknife är utvecklad av forskare vid Imperial College i London. Den är främst tänkt att göra tumöroperationer enklare, snabbare och mer precisa.

Vid prover visade det sig att kniven med 100 procents säkerhet diagnosticerade vävnadsprover på 91 patienter korrekt, uppger Imperial College.

Utmaningen vid canceroperationer är att ta bort hela tumören utan att ta bort frisk vävnad. Ofta är det svårt att avgöra precis var gränsen går, och kirurgen måste då låta ett labb analysera vävnadsprover medan operationen pågår. Provsvaret dröjer normalt upp till 30 minuter.

Den nya kniven ger i stället besked på tre sekunder.

Kniven är baserad på elektrokirurgi – en väl beprövad metod som innebär att vävnaden hastigt värms upp med elektrisk ström för att minska blödningen. Från den uppvärmda vävnaden kommer en liten mängd rök som normalt sugs bort.

Den nya kniven bygger på att röken analyseras med en masspektrometer som ger besked om det kemiska innehållet. Genom att först göra profiler på tusentals olika sorters frisk och sjuk vävnad kan kniven genom mätningen och jämförelse med profilerna ge besked om vävnadens tillstånd.

Zoltan Takats som utvecklat kniven hoppas att den framöver även kan användas för att ge besked om andra tillstånd, som bristande blodtillförsel eller närvaro av olika sorters bakterier. Han har också använt kniven för att skilja på hästkött och nötkött.

Mats Lewan

Mer om: Forskning Cancer

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer