– Skulle vara tråkigt med Pfizer-uppköp

2014-04-30 08:44  
Sofia Johannesson

I går kom nyheten att Pfizer lagt ett bud på Astra Zeneca.<br/> - Jag vill inte spekulera i en eventuell affär, säger Sofia Johannesson, ordförande för Akademikerföreningen på Astra Zeneca i Södertälje.

Det är andra gången i år som Pfizer uppvaktar Astra Zenecas ägare. Första gången var i januari men då fick de kalla handen. Hur det går den här gången återstår att se.

- Men jag personligen tycker att det skulle vara tråkigt med ett uppköp nu. Vi har nyss gått igenom en turbulent tid och kommit ut på andra sidan.

Det var i februari 2012 som chockbeskedet kom - Astra Zeneca skulle stänga ner all sin forskning i Södertälje. Då berördes 1 200 forskare och en rad stödfunktioner.

Känner ni er trygga i det Astra Zeneca som finns i dag?

- Ja, efter allt vi har gått igenom känns det riktigt bra. Södertälje är världens största tablettfabrik och Mölndal har ganska nyligen blivit utsedd till en av företagets tre strategiska forskningssajter.

Akademikerföreningen i Södertälje har cirka 480 medlemmar, flertalet anslutna till Sveriges Ingenjörer. I Mölndal är antalet medlemmar cirka 900 - flertalet anslutna till Naturvetarna och Sveriges Ingenjörer.

Astra Zeneca i Sverige

  • Antal anställda: ca 5 900 personer.
  • Orter: Södertälje, där en stor del av företagets produktion sker, och Mölndal där man bland annat bedriver forskning kring hjärta/kärl, metabolism, andningsvägar, inflammation och autoimmunitet.

Källa: Astra Zeneca

Sara Peterssohn

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Dagens viktigaste nyheter

Debatt