Skruvat på webben

2009-05-27 07:46  

Nu är den klar, nu har den kommit – den av många efterlängtade boken som lär dig att skruva, ett konstruera och producera ett skruvförband", som författarna uttrycker det.

Den heter ”Handbok för skruvförband” och finns än så länge bara på webben.

”Vår förhoppning är att handboken ska bli det naturliga hjälpmedlet vid konstruktion och produktion av skruvförband, i första hand för fordonsindustrin men också för övrig industri. Den ska därmed bidra till att lyfta industrins kompetens och förmåga att utnyttja bästa teknik”.

En omfattande handbok är det, med massor av exempel och praktiska råd, det finns definitioner, begrepp, de olika gängsystemen, beräkningsmetoder, provningsmetoder, hållfasthetsklasser, vilka verktyg man ska använda, ja allt från det handfast enkla till sådant man idag forskar i.

Möjligen kommer delar av innehållet att resultera i en universitetskurs så småningom, enligt uppgift från SFN, Swedish Fastener Network - det nätverk som ger ut handboken.

Boken kommer att byggas på med nytt material, när nya erfarenheter och ny forskning motiverar det.

Swedish Fastener Network har funnits sedan 2006 och består av skruvförbandsexperter från Atlas Copco, Bulten, Volvo Personvagnar, Scania, Saab Automobile, Volvo Powertrain, Swerea-IVF och Swerea-Kimab.

Handboken, som finns påwww.sfnskruv.se, har utformats inom Vinnovas Mera-program och är en del av det så kallade Trollhättepaketet som startade 2005.

Hans Dahlquist

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer