Skräddarsytt ger nytt hopp åt onda ryggar

2009-01-26 13:37  

En ny, svensk metod för att skräddarsy diskar kan rädda patienter med ryggont från steloperation. Färska riskmiljoner ska ta tekniken närmare marknaden.

Varje år blir cirka 500 personer i Sverige stelopererade i ryggen och förlorar en del av sin rörlighet.

Göteborgsföretaget Ortoma utvecklar en teknik som kan ge en skonsammare behandling. Den skadade ryggdisken ersätts med ett implantat som skräddarsys åt patienten.

– Det nya är att diskprotesen tillverkas utifrån hur patienten ser ut i ryggen. Idag finns det bara standardkomponenter som inte alltid passar så bra. Det innebär att patienten ofta stelopereras, säger Ortomas vd Sara Pellmé.

Företaget utvecklar en programvara som definierar formen på protesen utifrån röntgenbilder. Sedan gjuts den unika disken i ett biokeramiskt material.

Metoden har utvecklats i samarbete med forskare på Sahlgrenska universitetssjukhuset, Göteborgs universitet och Stockholms universitet.

Företaget, som grundades år 2002, tog nyligen in 1,8 miljoner kronor och räknar med att starta tester på grisar under våren. År 2011 hoppas Sara Pellmé kunna starta kliniska tester på människor.

Charlotta von Schultz

Mer om: Diskar Biokeramik

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer