Industri

Självlysande apor ger hopp om bot

De fem syskonen (a) Hisui, (b) Wakaba, (c) Banko, (d) Kei (vänster) och Kou (höger) En främmande gen som gått i arv från deras mamma får deras fotsulor att lysa i grönt om man lyser på dem med ultraviolett ljus. Foto: E.Sasaki et al 2009

Fem små silkesapor väcker uppståndelse i vetenskapsvärlden. Med fotsulor som kan lysa är de beviset på att forskare lyckats få en främmande gen att gå i arv. Nu öppnas nya möjligheter att studera svåra sjukdomar som ALS, Huntingtons sjukdom och parkinson.

Publicerad

I labbet vid Central Institute for Experimental Animals i Kawasaki i Japan busar de fem syskonen Hisui, Wakaba, Banko, Kei och Kou med varandra, ovetande om det rabalder de orsakat i vetenskapsvärlden. Det beror på att de har fotsulor som lyser i grönt, och att de fört den egenskapen vidare till en ny generation apor.

De fem syskonen fick en gen införd i sin arvsmassa när de var små embryon. Genen producerar ett ämne som gör att deras fotsulor fluorescerar i grönt när man lyser på dem med ultraviolett ljus. Genom att deras avkomma också har den egenskapen, är det beviset för att den införda genen gått i arv.

Prova Ny Teknik – 149 kr
för tre månader


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.



Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.



Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här