Självlysande apor ger hopp om bot

2009-05-28 10:46  
De fem syskonen (a) Hisui, (b) Wakaba, (c) Banko, (d) Kei (vänster) och Kou (höger) En främmande gen som gått i arv från deras mamma får deras fotsulor att lysa i grönt om man lyser på dem med ultraviolett ljus. Foto: E.Sasaki et al 2009

Fem små silkesapor väcker uppståndelse i vetenskapsvärlden. Med fotsulor som kan lysa är de beviset på att forskare lyckats få en främmande gen att gå i arv. Nu öppnas nya möjligheter att studera svåra sjukdomar som ALS, Huntingtons sjukdom och parkinson.

I labbet vid Central Institute for Experimental Animals i Kawasaki i Japan busar de fem syskonen Hisui, Wakaba, Banko, Kei och Kou med varandra, ovetande om det rabalder de orsakat i vetenskapsvärlden. Det beror på att de har fotsulor som lyser i grönt, och att de fört den egenskapen vidare till en ny generation apor.

De fem syskonen fick en gen införd i sin arvsmassa när de var små embryon. Genen producerar ett ämne som gör att deras fotsulor fluorescerar i grönt när man lyser på dem med ultraviolett ljus. Genom att deras avkomma också har den egenskapen, är det beviset för att den införda genen gått i arv.

Resultatet är att det nu finns en ny djurmodell som ligger närmare människan än tidigare modeller som används för att studera svåra ärftliga sjukdomar. Dit hör den obotliga sjukdomen Huntingtons sjukdom där det räcker med ett enda arvsanlag för att sjukdomen ska bryta ut.

Forskningsledaren Erika Sasaki vid Central Institute for Experimental Animals vill dock först studera Parkinsons sjukdom. Allt för att förstå mekanismerna bakom, något som är en förutsättning för att man ska kunna hitta metoder att bota sjukdomen.

Genombrottet presenteras i det senaste numret av den vetenskapliga tidskriften Nature.

Ulla Karlsson-Ottosson

Mer om: Genteknik,

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer