Simulering av hjärnan utmanar ingenjörer

2011-05-09 13:24  
Stora pengar för hjärnsimulering. Foto: EDFL-HBP

Simuleringar av hjärnan som botar svåra neurologiska sjukdomar och minskar behovet av djurförsök. Det är målet med hjärnprojektet som deltar i EU-kampen om 10 miljarder kronor. Svenska forskare finns med i ledningen.

10 miljarder under 10 år. Det blir utdelningen till de två vetenskapliga flaggskepp EU utser nästa år. Sex projekt har nu gått vidare till final. Dit hör ”The human brain project”, som tar sig an utmaningen att hitta de tekniska lösningar som krävs för att kunna simulera hjärnans sätt att arbeta.

- Den mänskliga hjärnan kan ses som en oändligt kraftfull, energieffektiv, självreparerande och självinstruerande dator. Om vi kan förstå och härma hjärnans sätt att arbeta, kan vi revolutionera såväl IT som läkarvetenskapen och samhället, säger Sten Grillner, professor i neurovetenskap vid Karolinska Institutet i Solna.

Sten Grillner har en övergripande roll i ledningen av projekt. Han ansvarar också för den del av projektet som handlar om att förstå hjärnans funktion utifrån modelleringar.

Med hjälp av superdatorer och nya simuleringsmodeller hoppas forskarna hitta orsakerna bakom neurologiska sjukdomar som parkinson och autism. Det kan i sin tur leda till nya läkemedel som inte bara lindrar utan även botar. Andra förväntade resultat är nya diagnosmetoder samt att behovet av djurförsök kommer att minska. Men även it-industrin har utdelning att hämta. Projektet beräknas resultera i en ny typ av kretsar som byggs upp med hjärnan som förebild (neuromorphic computing devices).

Projektgruppen kommer att bestå av Europas främsta neuroforskare, läkare, fysiker, matematiker, dataingenjörer och etiker. Det nuvarande konsortiet består av 13 universitet och forskningsinstitutioner under ledning av schweiziska École polytechnique fédérale de Lausanne.

Med bland de projekt som kvalat in i finalen finns även materialprojektet Graphene- Coordinated Action där svenska forskare också har en ledande roll.  Det leds av Chalmersforskaren Jari Kinaret.

Samtliga sex finalprojekt har nu fått 15 miljoner kronor för att under 12 månader utveckla sina projektplaner ytterligare. Pengarna ska användas för att mejsla ut flaggskeppens organisation och för att försäkra sig om medfinansiering från industri och medlemsländer. I april nästa år ska allt vara klart. Därefter avgörs vilka två projekt som sjösätts med 10 miljarder kronor i lasten.

Ruta: Projekten som går till final

•    The Human Brain Project.

•    Graphene Science and technology for ICT and beyond.

•    Guardian Angels for a Smarter Life.

•    FuturICT Knowledge Accelerator and Crisis-Relief System.

•    IT Future of Medicine.

•    Robot Companions for Citizens.

Ulla Karlsson-Ottosson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer