Siemens lanserar robotröntgen nästa år

2015-11-02 12:28  
Demonstration av Multitom Rax. Foto: Siemens

Siemens Healthcare har utvecklat en ny robotröntgenapparat, som ger snabbare och noggrannare undersökningar och bilder i 3D.

En helt ny typ av röntgenapparat, som bygger på roboteknik och automatisering, är snart produktionsfärdig och kommer på marknaden nästa år. Det rapporterar den norska tidningen Teknisk Ukeblad

Systemet - Multitom Rax - tas fram av bolaget Siemens Healthcare och beskrivs vara avsevärt mer flexibel än dagens modeller eftersom den underlättar undersökningarna för patienterna. De kan både ligga eller stå. Och när de står kan man med den nya utrustningen bland annat granska hur olika delar av ryggen belastas.

Själva apparaten består av en röntgenkälla och en sensor som är monterade i ändarna på två robotarmar. Armarna kan snurra och positionera sig runt patienten som därmed inte behöver ändra kroppsställning, vilket kan vara besvärligt för skadade personer. Armarna kan också ställas in manuellt av personalen.

Bilderna tas snabbare än i dag och får en noggrannhet på 0,1 mm (som ett hårstrås tjocklek), enligt Teknisk Ukeblad. Största vinsten uppges vara att läkarna kan få 3D-bilder. Dessa görs både av statiska (släta) och dynamiska bilder (beskriver rörliga förlopp och innehåller mer mätdata) och ger djupseende.

 

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

Här är reglerna för kommentarerna på NyTeknik

  Kommentarer

Dagens viktigaste nyheter

Aktuellt inom

Debatt

COMSOL