SCA stänger papperstillverkning – 800 jobb hotas

2020-08-26 09:38  
SCA slutar göra tryckpapper i Sundsvall. Foto: TT

Skogskoncernen SCA stänger papperstillverkningen vid Ortviken i Sundsvall. 800 anställda berörs. Bakgrunden är den minskade användningen av tidningspapper.

För ett år sedan ungefär inledde SCA en utredning för att se över produktionen i Sundsvallsområdet. Bakgrunden är den sviktande efterfrågan och dåliga lönsamheten på tryckpapper. Nu har ledningen alltså kommit fram till att man stänger papperstillverkningen vid Ortvikens pappersbruk, en av Sundsvalls största arbetsgivare.

Samtidigt investeras för mer pappersmassatillverkning i de befintliga anläggningarna – massa som har kartong- och hygienprodukter som slutkund. Viss tillverkning av så kallad CTMP-massa flyttas i samband med det från Östrandsfabriken i grannkommunen Timrå, som i stället kommer att öka produktionen av sulfatmassa, enligt SCA.

Förhandlingar har inletts med de fackliga organisationerna. Cirka 800 anställda, framförallt på det berörda bruket, kan komma att beröras, enligt SCA.

Läs mer: Nu blir skogsarbetet självkörande – med eget 5g-nät

De finansiella konsekvenserna för bolaget blir avvecklingskostnader på upp till 900 miljoner kronor och ett nedskrivningsbehov på cirka 1,1 miljarder, enligt SCA-ledningen. Bolaget meddelar samtidigt att man investerar 1,45 miljarder kronor i sin massaproduktion vid bruket i Ortviken.

I ett separat pressmeddelande skriver SCA att skogsjättens styrelse beslutat att inte lämna något förslag till utdelning under 2020.

"Givet rådande omständigheter har styrelsen beslutat att inte kalla till någon extra bolagsstämma under innevarande år för beslut om utdelning. Styrelsen avser istället att lämna sitt förslag till utdelning på sedvanligt sätt i samband med offentliggörandet av bokslutskommunikén för 2020", skriver bolaget.

Mer om: SCA Varsel

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer