Sänkt kolesterolvärde får plack att försvinna

2014-02-28 09:21  

Plack i blodkärlen är den viktigast orsaken bakom stroke och hjärtinfarkt. Nu visar forskare vid Karolinska institutet att placken kan försvinna om kolesterolhalten i blodet sänks.

Stroke och hjärtinfarkt står för nästan hälften av alla dödsfall i världen. Den vanligaste orsaken är blodproppar som bildas när plack i blodkärlens väggar brister. Placken består av fett som lagrats in i blodkärlens väggar och man brukar därför även tala om åderförfettning eller åderförkalkning.

Nu har forskare vid Karolinska institutet visat att tidiga former av placken försvinner helt när kolesterolhalten i blodet sänks. Mogna och mer avancerade former av plack minskar i omfattning men finns fortfarande kvar.

Studierna gjordes på möss med förhöjda halter av LDL-kolesterol , det "onda" kolesterol som även hos människor bildar plack i kärlväggarna. Hos människor kan halterna av LDL-kolesterol i blodet sänkas av läkemedel, exempelvis statiner.

- Om en sänkning av LDL-kolesterol påverkar åderförkalkning hos människor på motsvarande sätt, betyder våra observationer att kliniskt avancerade plack skulle kunna förebyggas om kolesterolsänkande behandlingar sätts in tillräckligt tidigt hos individer med ökad risk för hjärtkärlsjukdomar, säger Josefin Skogsberg, en av forskningsledarna bakom studien.

Ulla Karlsson-Ottosson

Mer om: Kolesterol

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer