Samma gamla maskin

2000-08-30 13:00  
Hushållsassistenten är känd, många kan vittna om svärmor eller farmor som regelbundet brukar sin maskin sedan flera decennier.

Det har Lars Nord fått höra i alla de 47 år som han har jobbat åt Electrolux. Hela sitt yrkesverksamma liv har han deltagit i tillverkningen av hushållsassistenten. När han började på Lilla Essingen var produktionen igång sedan 13 år. Numera är hans arbetsplats ett par mil inåt land från Västervik, i Ankarsrum.

Lars har privilegiet att jobba med en industriprodukt som inte följer det traditionellt kommersiella mönstret för konsumtionsvaror med begränsad livslängd och ständigt i nya dimensioner.

Här köps heller inte in några komponenter utifrån, det mesta tillverkas på plats.

Lars Nord hävdar med bestämdhet att hushållsassistenten inte går sönder. De som tillverkades för 60 år sen fungerar fortfarande.

I företagets utställning står maskiner från 1940-talet tillsammans med de allra senaste. Och formgivningen är i stort densamma.

Lars tar en kittel från den äldsta modellen och sätter på den senast tillverkade maskinen - den passar. Dagens modeller är kompatibla med de allra första, och nya delar passar i gamla maskiner.

Lars Nord är produktionsansvarig för universalmotorn och produktionen ökar kraftigt. FHP-Elmotor, (fraction horse power) är bruksortens största företag med 400 anställda.

Hushållsassistenten tillverkas i blygsamma serier, men trots detta är det just hushållsassistenten som gör Ankarsrum omtalad. Den tar bara 35 000 motorer om året i anspråk av Lars Nords produktion. Men det är kraftiga motorer. Och det behövs för att driva degblandare, köttkvarn och mjölkvarn. Motorn utvecklar nästan en hel hästkraft. En liknande motor ingår i Flymo, gräsklipparen som svävar på en luftkudde.

Den svenska hushållsassistenten heter för övrigt Assistent®, detta för att skilja sig från andra hushållsassistenter, matberedare och bakmaskiner. Fast vare sig i Ankarsrum eller på andra håll pratar man om Assistent®, i folkmun lever namnet hushållsassistent vidare sedan 60 år. Hur uttalar man för övrigt ®?

Tillverkningen av assistenten började på Lilla Essingen, flyttade till Motala och sedan till Ankarsrum där den bedrivs idag.

Och hela långa resan har maskinerna som tillverkar komponenterna följt med. Pressgjuteriet som gjuter aluminumdelarna, satt en gång på Lilla Essingen.

Det ska nämligen vara metall. Man försökte sig på ett stativ i plast men det höll inte. Det är dessutom viktigt att den väger sina modiga tio kilo för att stå stadigt när den blandar en tung deg i den rostfria kitteln.

För att försäkra sig om kvaliteten testar man assistenterna på det mest brutala sätt.

I kitteln monteras en kloss som slår mot degblandaren. Man vill veta om materialet utmattas av de 250 000 slag som kitteln utsätts för. Och testdegen består av ett ursegt material som annars tätar kylskåp. Om maskinen orkar knåda degen 600 timmar oavbrutet utan att motorn skär ihop får den godkänt betyg.

Ankarsrum grundades av valloner i mitten av 1600-talet för att försörja den krigiska svenska nationen med vapen. Därefter vidtog fredligare produkter som badkar och vedspisar.

Electrolux har varit en del av brukets stolta historia från 1968.

Johnny Westling

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer