Så ska fuskmedicinen stoppas

2009-08-25 23:00  

Falska läkemedel på apotek ska avslöjas med en ny kodmärkning. Sverige är pilotland när den europeiska läkemedelsindustrin startar tester i september.

Att man kan få falska piller om man beställer medicin på internet är de flesta medvetna om. Men det förekommer att bedragare lyckas prångla ut förfalskade läkemedel även via apotek och sjukhus. Det kan innebära stora risker för drabbade patienter.

-?Flera fall har upptäckts i Europa de senaste åren, framför allt i England. Det är ett allvarligt och ökande problem, säger Inger Näsman, direktör på Lif, branschorganisationen för forskande läkemedelsföretag i Sverige.

Nu vill Lifs europeiska moderorganisation Efpia införa en standardiserad märkning av läkemedelspaket för att avslöja förfalskningar som nästlat sig in i distributionskedjan. Sverige är utsett till pilotland, och om någon vecka startar testerna på 25 apotek i Mälardalen och Dalarna.

Totalt ska 100?000 specialmärkta förpackningar av 25 olika läkemedel säljas under hösten. På varje paket finns en unik kod som genereras slumpvis och lagras i en central databas. När läkemedlet säljs på apoteket så läser personalen av koden och matchar den mot databasen. På så vis kan förfalskade förpackningar som smugglats in upptäckas.

Om testerna faller väl ut vill Efpia att förpackningar som säljs i Europa ska förses med koden innan de lämnar fabriken. Läkemedelsindustrin vill undvika att ett stort antal olika märkningar införs i Europa. Redan nu används ett tiotal olika koder, och även rfid-teknik har testats exempelvis inom EU-projektet Bridge.

?Men hur stort är det här problemet egentligen i Sverige - har det hänt att förfalskade läkemedel har tagit sig in på svenska apotek och sjukhus?

-?Hittills har vi varit förskonade. Men nu när apoteken avregleras så blir distributionskedjan mer komplex och då ökar riskerna, säger Inger Näsman.

Charlotta von Schultz

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer