Så här ska Cementa klara sig ur krisen – tre åtgärder

2021-09-10 12:57  
Kalkbrott vid Cementas fabrik i Slite på Gotland. Arkivbild. Foto: Karl Melander/TT

Regeringens förslag om åtta månaders frist räcker inte, enligt Cementa. Bolaget vill ha tre års förlängning av befintligt tillstånd för kalkstensbrytningen på Gotland. Och så vill de få rätt att köra miljontals ton kalksten från Storugns på norra Gotland till cementfabriken i Slite.

(Artikeln är uppdaterad)

Med denna lösning hoppas Cementa – som ingår i den tyska Heidelberg Cement-koncernen – kunna säkra svensk cementförsörjning de kommande 5-6 åren.

– Svensk cementförsörjning är under de närmaste fem åren är beroende av ett pussel av olika lösningar. Dels en palett av juridiska processer men dels också en del praktiska initiativ, säger Cementas hållbarhetschef Karin Comstedt Webb, på en presskonferens.

– Långsiktigt tillstånd är helt centralt för att skapa trygghet hos våra kunder men också för att ge oss en god beredskap i Sverige, tillägger hon.

Strypt export

Frågan har ställts på sin spets sedan Mark- och miljööverdomstolen i somras underkände Cementas ansökan om ett 20-årigt tillstånd för kalkbrytning i Slite med hänvisning till att miljökonsekvensanalysen inte höll måttet.

Cementa har för att fokusera på sina svenska kunder i det krisläget som har uppstått även strypt sin export av cement, som normalt går till Baltikum och Danmark.

Comstedt Webb uppger att Cementa med befintliga tillstånd räknar med att kunna säkra upp till 25 procent av sin kalkstensförsörjning med hjälp av leveranser från Storugns, där finländska Nordkalk i dag bryter kalksten.

– Men när det gäller mer volymer då kommer vi också behöva ett godkänt besked från länsstyrelsen, för att kunna hantera sten på ett annat sätt i verksamheten, säger hon.

Enligt Cementa innebär den lösning man nu lappar ihop en negativ miljöpåverkan jämfört med att fortsätta hämta stenen från det egna kalkstensbrottet i Slite. Bland annat då det kommer att krävas omfattande lastbilstransporter mellan Storugns och Slite.

Behöver skyndsamma besked

För att säkra svensk cementförsörjning räknar Cementa med att det behövs omkring 2,5 miljoner ton kalk per år. Hur mycket som måste komma från Storugns avgörs av hur mycket Cementa kan plocka upp på plats i Slite.

– Det innebär att vi kommer att flytta buller från en del av verksamheten till en annan, säger Comstedt Webb.

Stenmaterialet kommer även tas emot på en helt annan plats än varifrån det kommer nu.

– Vi kommer att behöva skyndsamma besked om detta, säger Comstedt Webb om utsikterna för att få klartecken från länsstyrelsen.

Planen just nu är att transportera 30 000 ton kalksten från Storugns till Slite i november. Detta ska sedan kunna ökas till upp till 200 000 ton per månad.

Ett pussel av lösningar

Parallellt med att Cementa säkrar cementproduktionen i Slite de kommande 5-6 åren siktar bolaget fortfarande på att få ett nytt långsiktigt täkttillstånd för kalkstensbrytning i Slite. Bolaget avser att lämna in en ansökan om ett sådant tillstånd under 2022.

I Cementas planering inför framtiden finns förutom ett nytt täkttillstånd även att öka dricksvattenförsörjningen på Gotland med hjälp av ett nytt reningsverk och att till 2030 bygga upp världens första klimatneutrala cementfabrik i Slite.

Mer om: Cementa

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer