Rynkig hund pekar ut feberorsak

2011-03-18 15:37  

Den rynkiga huden hos hundrasen Shar-Pei kan ge ledtrådar till orsaken bakom en rad febersjukdomar som drabbar människan. Det visar nya genfynd.

Hundar och människor drabbas ofta av samma sjukdomar. Men den genetiska orsaken bakom är lättare att hitta hos hundar. Det beror på att de är hårt avlade. Nu har Uppsalaforskare konstaterat att en överaktiv gen, som producerar hyaluronsyra, ligger bakom den rynkiga huden hos Shar-Pei. Genmutationen har också kopplats till de kroniska febersjukdomar som ofta drabbar hundrasen. 

Sambandet kastar ljus över hyaluronsyrans betydelse för inflammatoriska sjukdomar hos människan och öppnar för ett nytt forskningsfält, anser Kerstin Lindblad Toh vid Uppsala universitet.

- Vi har redan börjat leta efter samma mutation hos patienter, säger hon i ett uttalande.

I dag är den genetiska orsaken bakom febersjukdomar okänd i cirka 60 procent av fallen. Att hitta orsaken är ett första steg mot framtida läkemedel.

Resultaten publiceras i dagens nummer av den vetenskapliga tidskriften PLoS Genetics.

Ulla Karlsson-Ottosson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer