Robotdräkten går själv

2012-11-06 07:59  

En ny robotdräkt som hjälper rörelsehindrade har utvecklats vid ett amerikanskt universitet. Användare behöver bara luta sig framåt för att dräkten ska börja gå.

Det är vid Vanderbilt University i Nashville i USA som robotdräkten utvecklats, och ett avtal om tillverkning har nu slutits med Parker Hannifin Corporation.

Liksom andra liknande konstruktioner fästs robotdräkten vid midja och ben på en människa. Inbyggda motorer i dräkten kan sedan ge ökad styrka eller hjälpa helt rörelsehindrade personer att gå.

Speciellt med Vanderbilts robotdräkt, eller exoskelett som det även kallas, är en styrfunktion med inbyggd balans som påminner om tvåhjulingen Segway. Det rapporterar nyhetstjänsten Kurzweil AI.

-Om personen som bär dräkten lutar sig framåt rör den sig framåt. Om man lutar sig tillbaka och håller positionen i några sekunder, sätter man sig ner. När man sitter ner och lutar sig framåt och behåller positionen i några sekunder, står man upp, förklarar professor Michael Goldfarb som utvecklat systemet i samarbete med en forskargrupp, i en intervju.

För personer som är helt rörelsehindrade gör robotdräkten hela arbetet. Den känner dock av muskelaktivitet och anpassar sig till en assisterande funktion för personer med begränsad rörelseförmåga.

Speciellt med robotdräkten från Vanderbilt är också en inbyggd teknik för elektrisk stimulering av muskler. Funktionen som får muskler att spännas och slappna av kan öka styrkan hos personer som är delvis rörelsehindrade. För helt rörelsehindrade personer kan funktionen förbättra blodcirkulation och minska muskelförtvining.

Robotdräkten är inte tänkt att ersätta rullstol utan bara att ge rörelseförmåga i situationer där rullstol inte passar. Den kan transporteras på en rullstol och monteras på kroppen av den som själv ska använda den. Vikten är drygt tolv kilo.

En liknande typ av robotdräkt som utvecklats av det japanska företaget Cyberdyne kallas HAL och ska enligt planerna testas av Danderyds sjukhus. Andra robotdräkter tillverkas av bland annat israeliska Argo Medical Technologies och av Kalifornienbaserade Ekso Bionics.

Här är en video som visar robotdräkten:

<iframe width="468" height="315" src="http://www.youtube.com/embed/CZ6FGLQpmaw" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Mats Lewan

Mer om: Robot Humanoid

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer