Robot opererade första levern

2009-04-14 12:58  

För första gången i Skandinavien har en lever opererats helt med hjälp av en robot. Det unika ingreppet utfördes i Lund i förra veckan.

Det var en 51-årig kvinna med en tumör i levern som opererades vid Universitetssjukhuset i Lund med den nya metoden. Ingreppet utfördes med titthålsinstrument anslutna till en operationsrobot som styrdes av en kirurg vid en arbetsstation. Ytterligare en kirurg satt bredvid patienten och assisterade och övervakade ingreppet, som genomfördes utan komplikationer.

– Den nya robottekniken innebär att titthålsinstrumenten kan manövreras med exakt precision och stor flexibilitet, vilket är en förutsättning för genomförandet av komplexa ingrepp, säger leverkirurg Jörgen Wenner som ansvarade för operationen i ett uttalande.

Metoden ger mindre smärta och kortare rehabiliteringstider för patienten jämfört med vanliga operationer där man lägger ett stort snitt i buken.

Sjukhuset tror att man i framtiden kommer att kunna utföra allt mer avancerad robotkirurgi för levertumörer tack vara den snabba utvecklingen inom högupplöst videoteknik, digital bildanalys och förfinade instrument.

Charlotta von Schultz

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer