RMV: Här blev det också fel

2011-11-02 06:30  
Tingsrätten underkände RMV:s undersökning i det så kallade barnläkarmålet. Bild: Lotta Jarlsdotter/Scanpix

Rättsmedicinalverket, som gjorde fel i Bergmanfallet, tar åt sig av kritiken även i det uppmärksammade barnläkarmålet.

Erna Zelmin Ekenhem, generaldirektör på Rättsmedicinalverket, RMV, medger att man kan ifrågasätta att bara ett blodprov togs i fallet med spädbarnet som avled på Astrid Lindgrens sjukhus i Stockholm. I provet från barnet uppmätte RMV en stark koncentration av det narkotiska medlet tiopental.

Efter att expertkritik riktats mot kalibreringen av provet underkände tingsrätten nyligen analyssvaret från RMV.

– Vi fick in det här fallet som en allmänt misstänkt felbehandling i vården. Det fanns inte underlag för att tro att det handlade om ett förgiftningsfall, som det senare möjligen visade sig vara, säger Erna Zelmin Ekenhem.

– Hade vi vetat mer, som att det i stället kunde handla om misstänkt förgiftningsfall, så hade vi antagligen tagit flera prover, säger hon.

Men även misstänkta felbehandlingar borde väl utredas med tanke på att analyssvaren ska hålla som bevis?

– Ja, vi funderar på att ta flera prover i liknande fall och rent generellt om det är medicinskt och metodologiskt befogat, men där är vi ännu inte klara med vårt granskningsarbete, säger Erna Zelmin Ekenhem.

Ny Teknik avslöjade nyligen att RMV gjort fel när dna från frimärken på brev från regissören Ingmar Bergman analyserats. De profiler man hittade hade kontaminerats med en teknikers dna. Varken analysmetoden i Bergmanfallet eller den som användes i fallet med spädbarnet, har varit ackrediterade av det nationella kontrollorganet Swedac.

Finns det anledning att ifrågasätta fler analyssvar?

– Nej, det tycker jag inte.

Gör fler tester

l RMV får allt mer att göra. Myndigheten utförde 2010 sammantaget 120 000 prover. Bland annat omkring 6 600 rättsmedicinska undersökningar, dryga 105 000 rättskemiska analyser och omkring 8 700 rättsgenetiska prover, enligt årsredovisningen.

Mer om: DNA Innovation

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer