Resistens långt borta för nytt antibiotikum

2015-01-12 13:55  

En ny klass av antibiotika har upptäckts av tyska och amerikanska forskare. Sättet ämnet verkar på gör det svårt för sjukdomsalstrande bakterierna att utveckla resistens. Bakom genombrottet ligger ett nytt sätt att screena och odla jordbakterier.

Allt fler sjukdomsalstrande bakterier blir resistenta mot antibiotika. Bara inom EU dör 25 000 människor varje år av sjukdomar orsakade av bakterier som antibiotika inte längre biter på. Men arbetet med att få fram ny antibiotika går trögt, många gånger utvecklar bakterierna resistens innan läkemedlet når marknaden.

Nu rapporterar forskare vid amerikanska Northeastern University och Bonns Universitet, Tyskland, om ett nytt lovande antibiotikum kallat teixobactin. Teixobactin dödar bakterier genom att det binder till två av de fettmolekyler som många sjukdomsalstrande bakterier behöver för att bygga upp sina cellmembran. Resultatet blir att cellväggarna kollapsar. Mekanismen liknar den hos vancomycin, en antibiotika som det tog närmare 30 år för bakterier att utveckla resistens mot.

Den nya klassen av antibiotika tillverkas av en liten jordbakterie som forskarna hittade genom att screena 10 000 mikroorganismer hämtade från naturen. Metoden bygger på att bakterier isoleras i en mikrofluidikkrets som sedan läggs tillbaka i jorden där den första odlingen sker. Därefter klarar cellerna att odlas vidare i petriskålar. På så sätt har forskarna lyckats runda ett problem som gjort att endast en procent av de mikroorganismer som finns i marken går att odla i labb. Därmed underlättas också jakten efter flernaturligt mikrober som producerar bakteriedödande ämnen.

Studier i labbet har hittills visat att den nya antibiotikan biter på den diarreframkallande Clostridium difficile, tuberkelbakterien Mycobacterium tuberculous samt Staphylococcus aureus (gula stafylokocker även kallade mördarbakterier). Hittills har inga tecken på att bakterierna utvecklar resistens mot teixobactin hittats.

Studier på möss som har smittats av bakterierna visar att antibiotikan fungerar. Kliniska studier på människor väntas inom två år, meddelar forskningsledaren Kim Lewis, chef för amerikanska Antimicrobal Discovery Center vid Northeastern University. Novobiotic Pharmaceuticals i Cambridge, Massachusetts, som utvecklat den nya odlingsmetoden, har nu licens på det bakteriedödande ämnet.

Forskarnas resultat presenteras i det senaste numret av den vetenskapliga tidskriften Nature.

En pod om den nya antibiotikan hittar du här.

 


Följ Ny Teknik på Facebook!

Ulla Karlsson-Ottosson

Mer om: Antibiotika

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer