Industri

Resistens långt borta för nytt antibiotikum

Med hjälp av fem centimeter långa mikrofluidikkretsar odlas jordbakterierna i sin natuliga miljö. Foto: Northeastern University
Kim Lewis vid Northeastern university har lett arbetet med att få fram den nya antibiotikan. Foto: Brooks Canaday/Northeastern University

En ny klass av antibiotika har upptäckts av tyska och amerikanska forskare. Sättet ämnet verkar på gör det svårt för sjukdomsalstrande bakterierna att utveckla resistens. Bakom genombrottet ligger ett nytt sätt att screena och odla jordbakterier.

Publicerad

Allt fler sjukdomsalstrande bakterier blir resistenta mot antibiotika. Bara inom EU dör 25 000 människor varje år av sjukdomar orsakade av bakterier som antibiotika inte längre biter på. Men arbetet med att få fram ny antibiotika går trögt, många gånger utvecklar bakterierna resistens innan läkemedlet når marknaden.

Nu rapporterar forskare vid amerikanska Northeastern University och Bonns Universitet, Tyskland, om ett nytt lovande antibiotikum kallat teixobactin. Teixobactin dödar bakterier genom att det binder till två av de fettmolekyler som många sjukdomsalstrande bakterier behöver för att bygga upp sina cellmembran. Resultatet blir att cellväggarna kollapsar. Mekanismen liknar den hos vancomycin, en antibiotika som det tog närmare 30 år för bakterier att utveckla resistens mot.

Prova Ny Teknik – 49 kr
för 1 månad


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.



Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.



Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här