Industri

Reparera hjärtat med stamceller

Hjärtan som skadats vid en infarkt kan i framtiden repareras med stamceller. Det tror forskare vid Karolinska institutet som använt mänskliga celler för att skapa fungerande transplantat i möss.

Publicerad

Vid en hjärtinfarkt dör en del av hjärtats muskler, och ersätts med ärrvävnad. Men om den skadade delen istället repareras av stamceller kan hjärtat fungera bra igen, och den drabbade slippa hjärtsvikt. Det är tanken med den studier som genomförts av Karl-Henrik Grinnemo, forskare vid Karolinska Institutet och specialistläkare i hjärtkirurgi vid Karolinska Universitetssjukhuset, och som han nu disputerat på.

Karl-Henrik Grinnemo har studerat tre olika typer av stamceller och deras förmåga att utvecklas till hjärtmuskelceller och att påverka hjärtfunktionen efter en infarkt. Han har också tittat närmre på avstötningsreaktioner. De tre celltyperna är humana mesenchymala stamceller, som finns i benmärgen, humana embryonala stamceller och ett slags förstadiecell till hjärtmuskelceller. De finns i hjärtat hos foster, men försvinner efter födseln och måste därför odlas fram från aborterade foster.

Prova Ny Teknik – 149 kr
för tre månader


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.



Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.



Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här