Reparera hjärtat med stamceller

2007-11-28 07:32  

Hjärtan som skadats vid en infarkt kan i framtiden repareras med stamceller. Det tror forskare vid Karolinska institutet som använt mänskliga celler för att skapa fungerande transplantat i möss.

Vid en hjärtinfarkt dör en del av hjärtats muskler, och ersätts med ärrvävnad. Men om den skadade delen istället repareras av stamceller kan hjärtat fungera bra igen, och den drabbade slippa hjärtsvikt. Det är tanken med den studier som genomförts av Karl-Henrik Grinnemo, forskare vid Karolinska Institutet och specialistläkare i hjärtkirurgi vid Karolinska Universitetssjukhuset, och som han nu disputerat på.

Karl-Henrik Grinnemo har studerat tre olika typer av stamceller och deras förmåga att utvecklas till hjärtmuskelceller och att påverka hjärtfunktionen efter en infarkt. Han har också tittat närmre på avstötningsreaktioner. De tre celltyperna är humana mesenchymala stamceller, som finns i benmärgen, humana embryonala stamceller och ett slags förstadiecell till hjärtmuskelceller. De finns i hjärtat hos foster, men försvinner efter födseln och måste därför odlas fram från aborterade foster.

- Det är fosterceller som verkar vara allra bäst för att reparera skadade hjärtan. Vi har odlat dem och fått dem att bilda ansamlingar av spontant slående hjärtmuskelceller och även stabila transplantat i hjärtat hos försöksmöss, säger Karl-Henrik Grinnemo.

Inom några år hoppas han kunna starta kliniska studier på hjärtinfarktpatienter med stamceller.

Ulla Karlsson-Ottosson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer