Q-med varslar femtio

2008-10-10 14:08  

Ett av Sveriges snabbast växande bioteknikbolag tvingas byta kurs. I framtiden koncentrerar sig Q-med i Uppsala helt på skönhetsmedel, inte sjukvårdsprodukter. Nu varslar man femtio anställda.

På drygt ett decennium har Q-med växt från ett litet fåmansföretag till en koncern med miljardomsättning. Huvudprodukten idag är antirynkmedel, olika geler som sprutas in under huden och fyller ut ojämnheterna.

Liknande geler ingår i de produkter för specialistsjukvård, till exempel för behandling av artros, nedslitna leder, som Q-med utvecklat genom åren. men medan ”estetikprodukterna” sålt bra, har det gått desto trögare för sjukvårdssidan.

Medlet mot artros licensierades till ett amerikanskt företag 2005. Tanken är att göra samma sak med de återstående specialistvårdsprodukterna.

– Det är för dyrt och svårt för oss att sälja till vården, vi klarar inte att ha den organisationen i egen regi, säger Bengt Ågerup.

– I fortsättningen kommer vi inte att driva några utvecklingsprojekt inom området i egen regi utan endast på uppdrag av våra partner. Sedan har vi ju några projekt sedan tidigare som ännu inte blivit produkter som vi får se vad som händer med.

Q-meds geler är baserade på det kroppsegna ämnet hyaluronsyra. Den stabiliseras i en process som företagets grundare Bengt Ågerup utvecklade i mitten av 1990-talet. Företaget har idag cirka 700 anställda, varav cirka 500 i Sverige, de flesta i Uppsala.

Erik Mellgren

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer