Pumpen som drivs med vatten

1999-10-28 07:54  
Slingpumpen - det är namnet på en helt mekanisk vattenpump som är oberoende av el eller bränslen för drift. Den drivs med i första hand strömmande vatten. Pumpen finns också för drift med vind i sjöar. Men i det fallet återstår en del utvecklingsarbete.

Pumpen läggs i det vattendrag den ska ta vatten ur. Den förankras med en vajer fäst i ett rör som sitter i botten på vattendraget. Vattenhastigheten i det vattendrag pumpen ska användas måste vara minst 0,5 meter per sekund. Pumpen kan klara en tryckhöjd på upp till 25 meter.

Konstruktionen bygger på att hela pumpen roterar långsamt i vattnet. Det sker med hjälp av en propeller i ena änden av den konformade pumpkroppen.

På insidan av pumpkroppen är en polyetenslang lindad i spiral. Slangen är öppen i sin bakre ände och fäst vid en roterande koppling i den främre delen.

För varje varv som pumpen roterar tar den in ömsom luft ömsom vatten som pressas framåt via den roterande kopplingen ut i en matarslang. Vattnet kan föras till en mellanlagringstank eller direkt till tappstället. Det pumpade vattnet är syresatt och något pulserande när det kommer ut.

Slingpumpen har visat sig vara slitstark. Den ska kunna arbeta utan passning. Det finns exempel på en pump som har fungerat i 27 000 timmar utan avbrott för tillsyn och service. I ett annat fall har matarslangen varit 1,2 kilometer lång.

- Vi har levererat den till 24 länder över hela världen till dags dato, däribland många utvecklingsländer. Nu tillverkar vi också vissa delar av den i USA som har blivit en stor marknad för oss, säger Per-Olof Karlsson på JTM Produkt AB i Jukkasjärvi utanför Kiruna i Norrbotten där utveckling och tillverkning av pumpen sker.

Lars Eriksson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer