Proteststorm mot monsterlaxen

2011-06-17 09:14  
Genförändrad lax. Foto: Aquabounty

Politiker i det amerikanska representanthuset vill nu sätta stopp för den genförändrade lax som är på väg att bli det första GMO-djuret som godkänns som föda.

På det amerikanska livsmedelsverket, FDA:s  bord ligger sedan flera år en ansökan från bioteknikföretaget Aquabounty om att godkänna företagets genmodifierade lax som föda. Laxen har fått en gen från en närliggande art som gör så att den växer dubbelt så snabbt som en vanlig lax. Den genmodifierade laxen är också bättre på att tillgodogöra sig mat.

Om den godkänns blir det första gången som ett genmodifierat djur godkänns som föda.

Men tillståndsprocessen har dragit ut på tiden efter en het debatt om laxen är säker att äta och för omgivningen. I en rapport förra året slog FDA fast att laxen skulle vara ”lika säker att äta som mat från annan atlantisk lax”.

Ett antal politiker i representanthuset är dock starkt emot att GMO-laxen godkänns. Nu kräver de i ett tillägg till FDA:s budget att myndigheten inte ska få använda några medel för att godkänna laxen.

Motståndarna kallar fisken för ”frankenfisk” och menar att den hotar populationen av vild lax om den smiter ut från odlingarna.

Flera miljöorganisationer har också protesterat.

Förespråkarna hävdar å sin sida att dagens laxodlingar i havet är förknippade med allvarliga miljöproblem. Att odla snabbväxande lax i tankar på land, som Aquabounty planerar, skulle bli en vinst för miljön.

Laxen har också gjorts steril för att förhindra att den sprider sig bland vanlig lax.

Aquabountys vd skriver i ett uttalande att ett förbud är ett hot mot hela FDA:s beslutsprocess som enligt företaget måste vila på vetenskapliga grunder och inte styras av det politiska spelet.

Marie Alpman

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer