Propellern från Lund avlastar hjärtat

2009-01-27 09:39  
Øyvind Reitans propeller. Foto: Roger Lundholm

En liten pumpdriven propeller från Lund hjälper patienter som drabbats av allvarlig hjärtsvikt. Redan i år kan tekniken nå marknaden.

I förra veckan använde Universitetssjukhuset i Lund för första gången den unika pumpen som utvecklats av Øyvind Reitan, kardiolog på sjukhuset.

Patienten var en 65-årig man med allvarlig hjärt- och njursvikt. Läkarna förde in pumpen som driver en propeller i stora kroppspulsådern via en kateter i patientens ljumske. Propellern drev sedan blodet ”nedströms” mot de organ som hade dålig blodförsörjning.

– När propellern börjar arbeta sänker den trycket i hjärtat, vilket innebär att det avlastas och kan tömma sig mer effektivt. Som en följd av den förbättrade cirkulationen kunde njurarna dräneras normalt, säger Øyvind Reitan i ett uttalande.

Metoden har testats tidigare i Göteborg och i England med gott resultat. Den här gången var effekten över förväntan. Behandlingen var tänkt att pågå i ett helt dygn, men halva tiden räckte.

Øyvind Reitan ska snart starta fortsatta studier på två sjukhus i London. Redan i år räknar han med att pumpen ska finnas i kommersiell drift. Ett sjukhus i samma storlek som Universitetssjukhuset i Lund kan ha nytta av tekniken uppemot 200 gånger om året.

Charlotta von Schultz

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer