Positivt för svenskt gulsotsvaccin

2009-11-27 14:23  

Ett svenskt vaccin mot hepatit C, "gulsot", har gett bra resultat i de första testerna på patienter. Företaget bakom vaccinet, gör nu en nyemission för at få in pengar för den fortsatta utvecklingen.

Hepatit C är en både allvarlig och svårbehandlad sjukdom. Nu har tolv patienter fått Tripeps vaccin i ett första kliniskt test. Vaccinet gav inga svåra eller oväntade biverkningar och gav också effekt på sjukdomen. Nivåerna av virus i blodet sjönk efter behandling och förblev sänkta i upp till tio veckor. När vaccinet testades på personer som sedan fick den idag vanliga läkemedelsbehandlingen av sjukdomen, försvann virus ovanligt fort från blodet.

Tripep har nu utvecklat en ny, förhoppningsvis effektivare variant av vaccinet, som dock ännu inte kommit så långt att den kan testas på människor.

Erik Mellgren

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer