Polarbröds fabrik nedbrunnen: ”Tog eld direkt”

2020-08-24 09:52  

Polarbröds fabrik i Älvsbyn har totalförstörts i en brand. ”Det är svårt att ta in”, säger Peter Lundberg, informatör i Älvsbyns kommun till TT. Boende i närheten uppmanas hålla sig inomhus då det finns risk för gasutsläpp.

(Texten har uppdaterats)

Kraftig rök ligger över Älvsbyn på måndagsmorgonen. Ett VMA (viktigt meddelande till allmänheten) har gått ut till boende i närheten som uppmanas att stanna inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation _ eftersom det finns risk för gasutsläpp.

- Det finns en kylanläggning som drivs med ammoniak, det är en giftig gas som är farlig att andas in, säger Daniel Granberg, räddningschef i beredskap, till TT.

Räddningstjänsten larmades om branden i Polarbröds fabrik vid 23.30 på söndagen och har under natten bedrivit ett intensivt släckningsarbete.

- Intensiteten på branden har avtagit. Nu är det väldigt mycket rök. Delar av takkonstruktionen har rasat in, så en stor del av det brännbara som finns i konstruktion och inventarier har brunnit av, säger Daniel Granberg vid 07-tiden.

Ingen person har skadats i branden, uppger han.

Totalförstörd i branden

Det började explodera i byggnaden när branden bröt ut.

- Då beslutade räddningsledaren på plats att man skulle backa undan för egen personals säkerhet, säger Daniel Granberg.

Under natten syntes kraftiga lågor från fabriksbyggnaden, som totalförstördes i branden. Foto: RÄDDNINGSTJÄNSTEN PITEÅ-ÄLVSBYN/TT

Fabriken är totalförstörd. Räddningstjänsten riktar nu in sig på att skydda omkringliggande fastigheter med fasta vattenkanoner.

- Så att vi inte behöver ha någon personal i det direkta riskområdet, förklarar Daniel Granberg och fortsätter:

- De angränsande lokalerna är i nära anslutning till de utrymmen där man förvarar ammoniakbehållarna.

Räddningstjänsten har kallat in experter på ammoniak för att få hjälp, men betonar att VMA:t gäller så länge det inte tas tillbaka.

"Tog eld direkt"

Branden startade vid ett transportband och spred sig sedan till byggnadens tak. Enligt uppgift började det med en brödklump som fattade eld inne i en ugn.

- Den följde ju med upp på svalbanorna, och de är gjorda av plast så det tog ju eld direkt. Vi försökte släcka för hand men det gick ju inte, till slut gick det inte att vara kvar där så då var det bara att gå ut och vänta på räddningstjänsten, säger en anställd till NSD som var på plats när det började brinna.

Polarbröd, som är Älvsbyns största privata arbetsgivare, hade nyligen investerat 150 miljoner kronor i en ny produktionslinje, enligt NSD. Invigningen för den var planerad till måndagen.

"Det är en stor tragedi för oss men lyckligtvis har ingen människa kommit till skada. Vi samarbetar med räddningstjänsten för att hantera den här mycket svåra situationen", säger vd Anders E Johansson i ett pressmeddelande från Polarbröd.

Skolor stängda

Samtliga skolor, förskolor och fritids i Älvsbyns centralort kommer att hållas stängda under måndagen, uppger kommunen på sin hemsida.

Kommunens krisledningsgrupp har haft möte under morgonen. Informatören Peter Lundberg berättar för TT att många i Älvsbyn har någon slags anknytning till fabriken _ antingen har man arbetat där, eller känner någon som gör det. Att bageriet nu brunnit ned är svårt att ta in, fortsätter han.

- När det här börjar få sjunka in för folk så tror jag det är många som kommer att bli ledsna och lite oroliga. Det har varit nog oroligt kring det här med corona, säger Peter Lundberg.

Alla infartsvägar in till Älvsbyn är avstängda, och det är även stopp i tågtrafiken mellan Jörn och Boden, uppger Trafikverket. Ambulans och sjuktransporter släpps dock fram på vägarna, betonar Region Norrbotten.

Älvsbyns hälsocentral har stängt på grund av branden och tar enbart emot akuta besök under måndagen.

TT / Ny Teknik

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer